kreativ

kreativ

Om Kreativ

Här på "Kreativ" kan ni följa mig och vad jag har för mig i min vardag. Det blir mycket sytt till lilla Iris och annat spännande pyssel.
Är du intresserad av att beställa kläder eller vill titta i min shop, gå till shop.baray.se

Jordgubbar X5

Lisa BakarPosted by Lisa 28 Jun, 2014 20:35
Idag drog jag med min lilla familj på jordgubbsplock denna regniga dag. Som tur var, var det mest uppehåll under själva plockningen. Vad jag ser framemot när Iris kan delta lite mer aktivt i aktiviteter som denna. När hon har en liten spann och "hjälper till". Med största sannolikhet kommer hennes spann mest innehålla omogna eller fula jordgubbar och röda spår på kläder och munnen kommer att tala för sig själva. Fy vad underbart det blir! Jordgubbar är nästan det enda som Iris med glädje äter förutom sin modersmjölk, än så länge. Så jag gissar att det blir en favorit. Idag lekte hon och Robin mest i bilen, och jag fick plocka på. 6 kg blev det. Väl hemma hade jag världens inspiration. Och turligt nog sov båda två en stund, så jag fick dra igång mina projekt ostörd. Nu är jag färdig, bara ett gäng jordgubbar som skall frysas in är kvar.


Resultatet:
Jordgubbssaft
Jordgubbssylt
Jordgubbsglass
Torkade jordgubbar (här visas bara första försöket, ett helt kg skall torkas över natten)
Och alldeles vanliga jordgubbar

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post121

Muggkaka

Lisa BakarPosted by Lisa 08 Jan, 2014 20:01

Jag sitter och smaskar på en muggkaka. Såg receptet på mjölkpaketet när vi åt kvällsmat idag, och kände mig sugen att testa. Den blev ganska svampig i konsistensen och även något övergräddad. Lite för mycket kakao också. Men helt okej för lite enkelt och snabbt kvällsfika.

Idag har vi äntligen fyllt på kylskåpet som ekat tomt sen helgerna och planerat mat för en vecka. Köpte en söt liten stickad kofta till Iris på rea med.

Jag har redan börjat jobba, inte helt enligt mina planer. Men ibland får man helt enkelt bara följa med vinden. Det är spännande och väldigt utmanande. Men som tur är kan jag göra det mesta hemifrån. Så vi får se hur det går att pussla ihop med livet i övrigt, Iris, hem, vänner, träning, sy... Ja allt det där som jag vill hinna med. En sak har jag i alla fall bestämt. Det är att jag inte MÅSTE sy alla Iris kläder längre. Det skall vara roligt och inte bli en stress. Därför köpte jag den lilla koftan som ett statement. Men det mesta vill jag gärna sy i alla fall... Vi får väl se vad som händer!

Nu ropar Iris på mat. Skall bädda ner oss i sängen och mysa...

  • Comments(2)//kreativ.baray.se/#post111

Belönad med chokladfondant

Lisa BakarPosted by Lisa 13 Oct, 2013 16:29
Jag har börjat med veckomål. Jag vill promenera 2 mil totalt, inte äta sötsaker under vardagarna och gå på ett träningspass i veckan. Det långsiktiga målet är att komma i bättre form efter min graviditet, på ett långsamt och förnuftigt sätt. Denna vecka har jag än så länge bockat av två av tre mål. Träningspasset är det som fattas. Men planen är att jag skall dansa afro om en och en halv timma. Hoppas att Iris vill finna sig i den planen!

När jag begränsar mitt sötsaksintag på detta vis, blir det alltid lite speciellt när jag väl äter något gott. Under veckan har jag fantiserat om härligt rinniga chokladfondanter... Så det belönade jag mig själv med igår kväll. (Robin fick såklart också en)

Det var inte så krångligt, och önskar någon receptet: Hojta till!



  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post96

Den bästa pizzadegen

Lisa BakarPosted by Lisa 06 Oct, 2013 12:11
Tänkte bjuda på receptet till en fantatisk pizzadeg. Den går att få riktigt tunn och knaprig, men samtidigt mjuk. Det roligaste är att den går att snurra sådär på händerna som riktiga pizzabagare gör.
Den kräver lite planering, men är absolut värd tiden!

6 portioner:

3½ dl kallt vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
10 dl vetemjöl (gärna special)
(en skvätt surdeg om man har)

Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt olja och mjöl och eventuellt surdeg. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen lite till. Det ska gå att dra ut långa trådar.
Låt jäsa minst en timme i rumstemperatur.
Dela degen i sex runda bollar. Ställ in dem i kylskåpet med en fuktig handduk över. Låt dem vara där i minst fem timmar.
Sedan är degen färdig att kavlas ut.






  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post94

Surdeg

Lisa BakarPosted by Lisa 28 Sep, 2013 11:03
Nu har jag äntligen kommit till skott och startat en surdeg igen. Premiärbakade första brödet igår. Långt ifrån perfekt, men absolut ätbart är mitt eget betyg.
Jag bakade enligt detta recept: Världens bästa surdegsbröd på mindre än 6 minuter

  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post90

Kalas igår

Lisa BakarPosted by Lisa 05 May, 2013 08:12
Ja, igår hade vi kalas för släkt och några vänner. Öppethus är bra, för då kan man bjuda många, även om man egentligen inte har plats. För har man tur kommer inte alla på en gång. Det var en lagom fördelning på gästerna igår. Ganska trött måste jag erkänna att jag var. Jobbade på förmiddagen, skyndade hem och bakade massa plåtar pizzabullar, och fixade färdigt med fikat och annat. Sen kom gästerna.

Vi bjöd på pizzabullar med sallad, kladdkaka med daimchokladtäcke (jag använde detta recept) och smultronmuffins i miniformat. Och saften jag kokade igår gick åt!


Receptet på pizzabullarna efterfrågades, så jag skriver in det här:

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda ner mjölken, blandningen ska bli 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll på vätskan och låt jästen lösas upp. Tillsätt ägget. Knåda i mjöl, socker och salt. Arbeta degen i ca 5 minuter. Låt degen jäsa 30 minuter. Kavla ut till en stor fyrkant. Bred och sprid ut fyllningen. Rulla ihop och skär lagom stora bullar. Jag brukar göra ca 30 bullar på en sats. Lägg på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i 15-20 minuter.

Fyllning: exempelvis tomatsås, ost, skinka och champinjoner.




  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post80

Saft på förra sommarens bär

Lisa BakarPosted by Lisa 03 May, 2013 12:07
Jag har fortfarande en hel del bär över sen förra sommaren. Jag var en ihärdig plockare. Får se hur det går denna sommaren med en höggravid mage och sedan med en nyfödd bebis. Men lite hoppas jag få ihop i alla fall. Imorgon ska jag och Robin ha ett litet gemensamt kalas och då ville jag bjuda på hemmagjord saft. Så igår kväll tog jag upp frysta bär ca 2 liter totalt skulle jag tro, la i en stor gryta. Det blev hallon, jordgubbar, röda vinbär och björnbär. Skar ner ett äpple och slängde i kryddmått vaniljpulver och ca 5 dl vatten. Det fick stå och tina och gotta till sig under natten. På morgonen kokade jag upp bärblandningen tills äpplena och de stora bären gick att mosa. Silade av det hela. Kokade upp igen med 6 dl socker per liter avrunnen saft. Hällde på rena flaskor.
En flaska ska ges bort i present idag.


  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post79

Påskfika

Lisa BakarPosted by Lisa 07 Apr, 2013 11:45
Ja, nu är det ju en vecka sen påsk. Men har inte fått tid att visa och berätta om alla mina påskbak. Det kändes nästan som att jag inte gjorde något annat än att baka. Det blev amerikanska pannkakor med blåbär, mazarinkaka, passionsfruktsmacarons och rulltårtsbakelser. Dock finns det bara bild på mazarinkakan (som fick gå under namnet "äggtårta", med tanke på utseendet) och macaronerna. Jag tycker att det ser alldeles härligt vårligt ut. Och det var gott fika...

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post74

Kalasbak

Lisa BakarPosted by Lisa 26 Mar, 2013 12:03
I helgen fyllde min lillebror 18 år. Han är inte så liten längre! Och jag hade erbjudit mig att baka till hans kalas. Det enda han hade som önskemål var snickerskakor. Annars hade jag fria händer. Det blev väldigt mycket bakande förra veckan!
Jag gjorde, förutom snickerskakorna, arracksbollar, banan-och chokladmuffins och en en hittepå-chokladtårta. Som blev en riktig hit, roligt!
En chokladtårtbotten från boken "sommarens söta" fyllde jag med ett lager vaniljkräm och skivade bananer och det andra lagret med dumlefluff. Sen slängde jag ihop en liten chokladglasyr till toppen av tårtan och spritsade på chokladgrädde på kanterna.

Allt var såklart gluten-och laktosfritt, så att alla kunde få fika av allting.

  • Comments(2)//kreativ.baray.se/#post73

Måfå-frallor

Lisa BakarPosted by Lisa 14 Mar, 2013 21:10
Nu är jag tillbaka! I måndagskväll kom vi hem efter en skön vecka. Jag hade tänkt mig att våren skulle vara på intågande när vi gick av planet hemma i Sverige, men icke! Något besviken var jag, efter att ha kommit från 27 plusgrader till 7 minusgrader. Men men. Någon dag dyker den väl upp, den där våren som alla pratar om.

Ikväll orkade jag mig på att slänga ihop en deg av lite olika mjölsorter jag hade hemma, i all enkelhet. Det blev grov rågmjöl, grahamsmjöl, durumvetemjöl och vanligt vetemjöl. En skvätt honung, flingsalt vatten och jäst åkte också ned i bunken.



Det är skönt och ganska kravlöst att baka utan recept och utan någon direkt föreställning om hur brödet ska bli. Det smakade bra, åtminstone när det var nybakat, vilket nästan alla bröd gör.

Vi njöt av frallorna med gott pålägg och varm choklad.



Nu ska vi sova säng säng säng.

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post69

Finaste

Lisa BakarPosted by Lisa 26 Feb, 2013 19:23
Vad tror ni mötte mig när jag kom hem från jobbet idag?
Jo, en min man som bakar blåbärsmuffins! Robin är verkligen den finaste. Och det var inte vilka blåbärsmuffins som helst, utan säkert de finaste jag sett. Jag fick nästan lite komplex själv... Sa till honom att i fortsättningen får han stå för muffinsbaket. Eller vad säger ni? De var ju super goda också.
(Receptet Robin använde hittar ni här.)


Lite gnällig måste jag erkänna att jag var innan. Fortfarande trött och allt sånt där, men nu har jag ju blåbärsmuffins!

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post66

Äntligen

Lisa BakarPosted by Lisa 05 Jan, 2013 10:52


Jag här äntligen invigt det nya året med lite bakning. Igår bakade jag dessa vackra och goda mazariner. Man blir ju glad bara av att se dem, eller hur?

  • Comments(3)//kreativ.baray.se/#post55
Next »