kreativ

kreativ

Om Kreativ

Här på "Kreativ" kan ni följa mig och vad jag har för mig i min vardag. Det blir mycket sytt till lilla Iris och annat spännande pyssel.
Är du intresserad av att beställa kläder eller vill titta i min shop, gå till shop.baray.se

Min första smörgåstårta

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 07 Apr, 2013 11:58
Jag fick lust att göra en smörgåstårta för första gången till påskaftonslunch. Jag har lite delade känslor för smörgåstårtor. Tycker att de ofta ser väldigt goda ut, man tar en bit som man tycker är lagom stor, vill ju inte ta en alltför stor risk. Och sen visar sig ofta tårtan innehålla flera ingredienser som man inte kan identifiera och som smakar suspekt (ja, jag kan vara lite kräsen ibland). Och då sitter man där med en smörgåstårtebit som bara växer för varje bit man tvingar i sig. Ingen rolig historia.

Men min alldeles egna första smörgåstårta måste jag säga blev en riktigt hit. I alla fall enligt mig. Jag fyllde den med sådant jag gillar och då kan det ju inte bli fel. Jag använde hönekakor och gjorde en stor rund tårta. Jag fyllde den med tre olika röror som jag improviserade ihop: 1:a räkor, rom och creme fraiche, 2:a avokado, kokt ägg och creme fraiche, 3:e kokt ägg och creme fraiche.
Sen la jag ner mycket tid till att göra den vacker med. Och tycker nog att jag allt fick till ett litet konstverk...



  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post75

Bananer ikväll

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 18 Mar, 2013 19:04
Robin jobbar extra sent ikväll, så jag sover nog när han kommer hem. Efter jag kom hem från jobbet var Mamma här på lite vilning och fika innan hon skulle iväg och jobba på eftermiddagen. Annars har det varit en trött eftermiddag på egen hand. Vilade en stund och försökte verkligen vinna kraft att ta tag i en rörig lägenhet och disk. Jag trodde faktiskt att tröttheten skulle vinna och att jag skulle vara vilande resterande tid av detta dygn. Det brukar tyvärr bli så nuförtiden. Jag har hamnat i en tråkig vana av att aldrig få något gjort. Speciellt inte några av de sakerna som gärna håller mig vaken om nätterna. Jag känner att nu får det faktiskt räcka. Visst, jag är trött, sover dåligt och har inte så mycket energi som jag brukar. Men apati får mig ju bara att må sämre ändå. Så idag tog jag första lilla steget mot ett mer effektivt och duktigt vardagsliv. Jag röjde upp i lägenheten och diskade, fastän jag verkligen inte ville. Det är ju egentligen ingenting att hurra för, förstås. Men för mig var det en kamp som blev vunnen. Jag hoppas att jag kan fortsätta ta tag i saker, stora som små. Så att den där listan med saker som finns i mitt huvud kan bli mindre och sluta oroa mig hela tiden. Förresten är det nog dags att få ner sakerna på papper. Listor, det är nog bra saker att skaffa för en mer organiserad tillvaro! Det får bli morgondagens projekt.

Efter att köket var uppröjt och disken diskad,
behövde jag ju äta något till kvällsmat. Jag fyndade ett berg bananer på Ica när jag skulle köpa mjölk efter jobbet.
Så nu gäller det att stoppa i sig bananer under veckan. Jag testade att göra bananpannkakor, bestående av en mosad banan, två ägg och en halv deciliter grahamsmjöl.
Snabbt ihopvispat och snabbt tillagat. Jag tinade lite blåbär och vispade grädde lätt. Några ringar sirap ringlades över. Och sen, voilà! Kvällsmat. Det blev gott, men ganska mäktigt. Jag fick i mig drygt hälften...

Nu är jag ganska nöjd med mig själv och kryper ner i sängen tidigt ikväll!

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post70

Den sista pajbiten

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 24 Feb, 2013 08:55

Denna veckan har jag nog varit lite trött på "vanlig" mat. Att servera paj och soppa hör inte riktigt till vanligheten i mitt gröna kök. Visst händer det. Men då är jag oftast trött på allt annat. I torsdags slängde jag ihop en kycklingpaj med fetaost och pesto. Försvinnande god. Som tur var hann jag fota den sista pajbiten...

Jag brukar använda creme fraiche eller kvarg när jag gör mina pajdegar, för att det inte ska bli sådär extremt smörigt, och en hel del grahamsmjöl istället för bara vetemjöl, så det blir lite mer matigt.

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post62

Den goda lax-och räksoppan

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 24 Feb, 2013 08:49


Här kommer en bild på soppan jag kokade häromdagen. Den blev smakrik av räkfonden jag kokade, mättande av alla rotfrukter och precis lagom krämig med en stor klick lätt creme fraiche i. Soppa får jag verkligen laga oftare!


  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post61

Bakar, lagar mat och virkar.

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 19 Feb, 2013 11:38
Jag har en mysig förmiddag. Jag ska bjuda mamma på lunch innan jobbet idag. Det blir en lax och räksoppa med nybakat bröd. Snart ska jag stoppa in mitt härliga knådfria, långjästa bröd i ugnen. Jag har kokat en fond på räkskal (spännande, aldrig gjort förut) Och så sitter jag och lyssnar på musik, virkar på något litet sött och filosoferar lite grann. Ska äta en liten chokladboll som Robin bakade till mig igår med.



  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post60

Enkel och god kvällsmat

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 25 Nov, 2012 20:43


Med en kropp som var helt slut efter att ha dansat afro, och ett trött sinne, krävdes en smidig och snabb kvällsmat. Det fick bli varma mackor gjorda på mitt egna formbröd, ketchup, skinka, tomat, pesto ost och lite oregano. Det blev väldigt gott och nu känns det lite bättre, men känner mig inte helt återställd. Därför tjuvstartar jag på mina pepparkakor, trots att jag bestämde att jag inte skulle. Men äh, karaktären kan jag träna på någon annan dag!




Robin har önskat glass och kolasås hela veckan, och i natt ska han hämta mamma i Göteborg, så därför får jag vara snäll och slänga ihop en innan jag går och lägger mig! Om det är någon mer som vill eller behöver göra kolasås ikväll finns mitt recept här!

  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post39

Trerätters

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 18 Nov, 2012 09:09

Här kommer gårdagskvällens recept:

Måste säga att förrätten med de ugnsbakade tomaterna var fantastiskt god. Inbillar mig att det är jag som har kommit på idén, då jag inte sett tomater göras på det viset tidigare. I alla fall inte vad jag kan komma ihåg. Men såklart är det ju inte så. Men ingen har gjort dem på just mitt sätt åtminstone.
Tomaterna blev söta och smakrika. Robin gav förrätten en 9 av 10.



Bruschetta med ugnsbakade körsbärstomater
2 portioner

2 skivor bröd (gärna surdegsbröd eller liknande)

12 körsbärstomater

Mozzarellaost

Pinjenötter

1 vitlöksklyfta

Olivolja

Balsamico

Basilika

Salt&peppar

Gör en marinad på olja, balsamico ½ pressad vitlök, basilika, salt och peppar. Lägg i tomaterna. Låt dem vila en stund. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg över tomaterna i en liten ugnsform. Ringla över lite av marinaden, men spara resten till huvudrätten. Låt bakas 30-45 minuter i ugnen.

Rosta pinjenötterna tillsammans med salt i en torr och het stekpanna.

Pensla bröden med olja och resten av vitlöksklyftan. Stek i en varm stekpanna tills bröden har fått fin färg.

Skiva mozzarrellan i centimeterstora skivor.

Lägg upp mozzarella och tomater på brödskivorna. Strö över pinjenötter och avsluta med att ringla över lite balsamico.



Huvudrätten blev lite för salt, men köttet var saftigt och det kan ju inte bli fel med kombinationen kött-potatis-svamp. Det var roligt att testa en ny form av potatis. Rosorna gjorde tallriken riktigt vacker.



Marinerad fläskfilé

2 lagomstora skivor fläskfilé

Resten av tomatmarinaden från förrätten

Olja

Smör

Späd ut marinaden med extra olja och krydda med mer peppar. Låt köttet marineras ett par timmar för att bli saftigt och smakrikt. Stek på hög värme och med mycket smör. Sänk värmen när köttet har fått fin färg och stek färdigt under lock.



Potatisros
2 st

4 medelstora potatisar

1 vitlöksklyfta

Örter

Salt

Skala och skiva potatisarna tunt. Smörj två hål i en muffinsplåt. Bygg upp rosorna med en skiva i taget. Pensla med pressad vitlök, olja, örter och salt. Låt bakas i ugn, 150 grader, i ca 45 minuter. Känn med sticka så att potatisen är klar.

Snabb svampsås

En klick smör

2 dl matgrädde

En liten näve torkade trattkantareller

Soja

Salt&peppar

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädden. Låt koka upp. Smula i svampen. Låt småkoka till önskad konsistens. Tillsätt soja för färgens skull och smaka av med salt och peppar.

Tillbehör: Smörstekta kantareller och grön sparris.



En söt liten avslutning och Robin var mycket nöjd med pannacottan.
Söt och len var den och bröts av med lite syrlighet från bären. Att använda gelésocker istället för gelatin är både smidigare, enklare att lyckas med och trevligare då även vegetarianer kan smaka.




Pannacotta
4 portioner

1 dl gelésocker

4 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver eller en vaniljstång

Blanda ihop ingredienserna och låt koka en minut. Häll upp i portionsglas. Låt stelna i kylskåp.

Smultron och hallonsås

1½ dl bär (går bra med frysta)

2 msk socker

Blanda i en kastrull och koka tills sockret smält. Låt bären vara hela. Häll upp på den stelnade pannacottan.


  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post34

Bordet är dukat

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 17 Nov, 2012 19:32

Det höll på att bli en ledsen dag. Robin hade mycket huvudvärk, det var kaos hemma och jag behövde verkligen hitta på något men det blev inget. För att inte fastna i lågt-blodsocker-och besvikelsefällan bestämde jag mig för att fixa till en mysig trerättersmiddag. Som tur var orkade vi tillsammans ordna upp kaoset så att jag kunde börja och få lite inspiration till maten. Nu mockar Robin i stallet medan jag förbereder det sista. Ikväll serverar jag först bruschetta med ugnsbakade körsbärstomater och mozzarella. Sedan fortsätter vi med fläskfilé med smörstekta kantareller och potatisros. Vi avslutar med ett önskemål från Robin, pannacotta med smultron- och hallonsås, som jag och Robin tillsammans gjorde och serverade på vår bröllopsmiddag.

Jag kommer att visa och lägga upp recept senare.

Godkväll!

  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post33

Tisdag med soppa

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 30 Oct, 2012 20:01

Ikväll är jag ensam hemma igen, Robin ska försöka laga bilen med en kompis. Och ingen träning ikväll heller. Jag var i valet och kvalet länge, men den förnuftiga sidan vann och mina knän fick vila ikväll igen. Jag får lite smått panik av att inte träna när jag brukar. Men det är nog bra att försöka stå emot det av flera skäl.

Hungrig var jag i alla fall och i kylskåpet fanns ett färdigt kycklinglår, som jag rensade och gjorde soppa på. Två morötter, en vitlöksklyfta, några minimajsar, kokosmjölk och en näve krossade nudlar(som fick komma i sist, när soppan hade ca 5 minuter kvar att koka) fick göra kycklingen sällskap. Jag kryddade med ½ tsk sambal oelek, salt, peppar och lite lime.

Till detta gjorde jag tortillaknäcke. En god idé jag kom på nu. Tortillabröd på en plåt, pensla med ganska mycket vatten, strö över solroskärnor, sesamfrön och lite riven ost, toppa med paprikapulver. In i ugnen 250 grader ca 5 minuter. Bryt i bitar. Gott.



Får se vad som händer resten av kvällen:

Kanske följer med in till Göteborg och lyssnar på musik, men troligtvis inte eftersom jag redan är väldigt trött. Och att vara uppe sent inte riktigt min grej.

Kanske jag börjar med mitt nya syuppdrag, en tröja/jacka som härliga Sandra ska ha när hon gifter sig.

Kanske jag bara går och lägger mig, klockan är ju trots allt tio i åtta...

  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post21

Hamburgare

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 28 Oct, 2012 07:56


Det är så gott med helt hemmagjorda hamburgare tycker jag! Nybakat bröd, egna biffar, som jag kryddade med kantarellsalt för att få en djupare och trevligare smak, (det kan lätt bli väldigt mycket bara kött smak annars) och egna "pommes". Det fattades bara att göra egen ketchup, men så långt gick jag inte denna gång!

Så mycket fräschare och mer mättande än de där sliskiga svampiga sakerna på McDonalds och liknande...

  • Comments(1)//kreativ.baray.se/#post17

Fiskgratäng

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 25 Oct, 2012 22:08
På kylskåpet stod det "torsdag- fiskgratäng & kokta morötter" så det fick det bli!

Det är mitt eget recept och både jag och Robin gillar den mycket. Det är rejäl och snäll mat.

Man behöver:
200 g torskfilé
pressad lime

1 liten burk konserverade skivade champinjoner
1 dl matgrädde
1 msk smör
1 msk mjöl
1 msk kantarellsalt

6 stora potatisar
3 dl mjölk (eller så mycket som krävs för önskad konsistens)
1 ägg

Koka potatisarna.

Smörj en liten form och sprid ut fisken. Pressa lite lime över, salta och peppra. Stoppa in i ugnen på 200 c. Efter 10-15 minuter är fisken färdig.

Smält smöret och tillsätt champinjonerna med sitt spad och grädden. Låt koka upp och red med mjölet (jag brukar blanda ut mjölet med lite kallt vatten). Krydda med kantarellsalt och eventuellt en liten skvätt soja för färgen.

Vispa sönder potatisarna och tillsätt mjölken och ägget. Krydda med örtsalt.

Häll champinjonstuvningen över fisken. Spritsa över moset.

Sätt in i ugnen på 250 c tills topparna har blivit gyllenbruna.



  • Comments(2)//kreativ.baray.se/#post15

Frukostdags

Lisa Lagar MatPosted by Lisa 25 Oct, 2012 09:38
Efter en trevlig morgonpromenad och efter att ha hängt vid dörrarna när Ica skulle öppna (behövde köpa ingredienser till förmiddagens bak) är det nu dags för en god och rejäl frukost. Jag satsade på en nybliven favorit som ger en bra start på dagen och mycket energi. Idag är det mycket som står på agendan: på förmiddagen ska jag baka inför lillebrors födelsedag imorgon, jag ska också laga mat och kanske dansa lite afro. Sedan är det dags för jobb och efter det är det raka vägen till gymnastiksalen för cirkelfys.

Hoppas ni också får en fin dag!


Havregrynsgröt med rivet äpple och kanel:

Koka gröten på 1 dl fiberhavregryn och 2½ dl vatten, en gnutta salt. Häll upp i skålen och riv över ett litet äpple. Krydda med kanel och pyttelite råsocker. Servera med mjölk.




  • Comments(0)//kreativ.baray.se/#post12
Next »